Media mobila

Media mobila este probabil cel mai cunoscut si intens utilizat indicator de analiza tehnica - captand eficient trendul unei piete financiare intr-o forma usor de identificat si interpretat. Totodata, mediile mobile reprezinta baza pe care sunt construiti o serie larga de alti indicatori tehnici.

Doua dintre cele mai populare forme in care apar mediile mobile sunt mediile mobile simple si mediile mobile exponentiale.

Media mobila simpla este calculata ca medie a preturilor de inchidere aferente unui numar de perioade. De exemplu, media mobila simpla pe 5 zile este rezultatul sumei preturilor de inchidere inregistrate in ultimele 5 zile divizat la 5.

10 + 11 + 12 + 13 + 14 = 60
(60 / 5) = 12

Daca, in acelasi exemplu, urmatorul pret de inchidere este 15, atunci acesta este adaugat in calculul mediei mobile iar pretul celei mai vechi zile din serie, 10, este eliminat. Noua medie mobila pe 5 zile se calculeaza atunci astfel:

11 + 12 + 13 + 14 + 15 = 65
(65 / 5) = 13

Asadar, pe parcursul ultimelor 2 zile, media mobila simpla s-a miscat de la 12 la 13. Pe masura ce noi zile sunt adaugate seriei, cele mai vechi zile vor fi eliminate si prin consecinta media mobila va continua sa se modifice.

Media mobila exponentiala pune accentul pe dinamica recenta a pretului, in defavoarea perioadelor mai vechi. Accentul pus pe preturile mai recente depinde de perioada specificata in calculul mediei mobile. Cu cat perioada mediei mobile exponentiale este mai scurta, cu atat accentul pus pe preturile recente este mai mare.

Modul de calculare a mediei mobile exponentiale este mult mai complicat decat cel al mediei mobile simple. Cel mai important de retinut este ca media mobila exponentiala este mult mai sensibila la dinamica recenta a pretului.
Alegerea uneia din formele mediei mobile depinde in mod direct de stilul si preferintele fiecarui participant la piata. Media mobila simpla reactioneaza mai lent la schimbarile noi de pret, pe de alta parte insa media mobila exponentiala transmite un numar mai mare de semnale de tranzactionare dintre care multe pot fi false.

Media mobila este un instrument de analiza tehnica eficient in a identifica niveluri dinamice de suport si rezistenta, precum si in dezvoltarea multor sisteme de tranzactionare – insa numai in in conditiile in care piata analizata prezinta un trend puternic.

Nu exista un numar predeterminat de perioade in calculul mediei mobile. Acest numar de perioade poate fi setat in special in functie de volatilitatea pietei analizate – de regula, cu cat volatilitatea este mai mare, cu atat numarul de perioade trebuie sa fie de asemenea mai mare.

Traditional, 21, 50, 89, 150 si 200 de zile, si respectiv 10, 30 si 40 de saptamani sunt cele mai populare perioade. Speculatorii pe termen scurt vor fi atenti la trenduri de 2 – 3 saptamani utilizand o medie mobila pe 21 de zile preferand mediile mobile simple, in timp ce jucatorii pe termen mai lung vor cauta trenduri de 3 – 4 luni utilizand o medie mobila pe 40 de saptamani preferand mediile mobile exponentiale.

Grafic medie mobila

Media mobila

Tranzactiile cu instrumente financiare presupun riscuri specifice, incluzand, fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Pentru instrumentele financiare denominate in alta moneda decat cea a statului de rezidenta a investitorului, randamentul poate creste sau scadea in functie de fluctuatiile monedei. Performantele anterioare nu reprezinta un indicator fiabil al performantei viitoare.

S.S.I.F. TradeVille S.A. faciliteaza accesul la servicii de investitii financiare in legatura cu contracte pentru diferente (CFD), fiind Introducing Broker pentru brokerul pentru CFD-uri: IG Europe GmbH. CFD-urile sunt instrumente complexe si au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor.

S.S.I.F. TradeVille S.A., Calea Vitan nr. 6A, Bl. B, Tronson B, et. 3, sector 3, Bucuresti, Romania, cod postal: 031296, tel: +40 21 318 75 55, fax: +40 21 318 75 57 / +40 21 318 75 26, Autorizata prin Decizia CNVM nr. 2225/15.07.2003. Agentie Brasov, Str. Iuliu Maniu nr.47, etj 3, camera 317, Brasov, Romania.

Email: helpdesk@tradeville.eu
Tel: 021 318 7555 (L - V: 9:00 - 18:00)
Live Help

Nume si prenume
(*)
Email
(*)
Telefon
(*)
Sunt interesat
(*)

(*) Toate campurile sunt obligatorii. Date cu caracter personal (detalii)