MACD - Moving Average Convergence Divergence

MACD este un indicator de trend ce cuantifica interdependenta dintre doua medii mobile ale preturilor. El se reprezinta grafic prin doua drepte ale caror intersectii dau semnale de tranzactionare: o linie continua (numita linia MACD) si o linie punctata (numita linia de semnal). Dreapta MACD masoara diferenta dintre doua medii mobile exponentiale si reactioneaza relativ rapid la schimbarea preturilor. Dreapta de semnal este o medie mobila exponentiala a dreptei MACD. Aceasta reactioneaza mai încet la schimbarea preturilor.

Interpretare MACD

Generarea semnalelor de cumparare si vânzare

Semnalele sunt generate atunci când cele doua drepte se intersecteaza.
Un semnal de cumparare are loc când linia MACD intersecteaza de jos în sus linia de semnal. Semnalul este cu atât mai puternic cu cât intersectia are loc mai jos de zero.
Un semnal de vânzare are loc când linia MACD intersecteaza de sus în jos linia de semnal. Semnalul este cu atât mai puternic cu cât intersectia are loc mai sus de zero.

Indicarea tendintei

Daca o tendinta devine mai puternica, atunci diferenta dintre cele doua medii mobile va creste. Aceasta înseamna ca daca ambele drepte sunt peste (respectiv sub) zero si linia MACD este deasupra (respectiv dedesubtul) liniei de semnal, atunci tendinta este crescatoare (respectiv descrescatoare).

Indicarea divergentei "Bullish" si "Bearish"

Divergenta dintre MACD si pret indica slabirea unei miscari în sus sau în jos.
Divergenta “Bearish” (descrescatoare) are loc atunci când preturile cresc tot mai mult, dar MACD descreste. Acesta este un semnal ca tendinta crescatoare slabeste.
Divergenta “Bullish” (crescatoare) are loc atunci când pretul scade tot mai mult, dar MACD creste. Acesta este un semnal ca tendinta descrescatoare slabeste.

Un element important este faptul ca desi divergentele indica o tendinta în curs de slabire, ele nu indica clar faptul ca tendinta s-a inversat. Semnalul sau confirmarea ca tendinta s-a inversat trebuie sa vina din actiunea pretului, de exemplu din modificarea unei linii de trend.

Grafic

MACDVezi si articolele:

Testare Strategie MACD
Testare Semnale MACD


Tranzactiile cu instrumente financiare presupun riscuri specifice, incluzand, fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Pentru instrumentele financiare denominate in alta moneda decat cea a statului de rezidenta a investitorului, randamentul poate creste sau scadea in functie de fluctuatiile monedei. Performantele anterioare nu reprezinta un indicator fiabil al performantei viitoare.

S.S.I.F. TradeVille S.A. faciliteaza accesul la servicii de investitii financiare in legatura cu contracte pentru diferente (CFD), fiind Introducing Broker pentru brokerul pentru CFD-uri: IG Europe GmbH. CFD-urile sunt instrumente complexe si au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor.

S.S.I.F. TradeVille S.A., Calea Vitan nr. 6A, Bl. B, Tronson B, et. 3, sector 3, Bucuresti, Romania, cod postal: 031296, tel: +40 21 318 75 55, fax: +40 21 318 75 57 / +40 21 318 75 26, Autorizata prin Decizia CNVM nr. 2225/15.07.2003. Agentie Brasov, Str. Iuliu Maniu nr.47, etj 3, camera 317, Brasov, Romania.

Email: helpdesk@tradeville.eu
Tel: 021 318 7555 (L - V: 9:00 - 18:00)
Live Help

Nume si prenume
(*)
Email
(*)
Telefon
(*)
Sunt interesat
(*)

(*) Toate campurile sunt obligatorii. Date cu caracter personal (detalii)