Directional Movement Index (DMI)

Directional Movement Index (DMI) - Indicele miscãrii directionale - a fost conceput de J. Welles Wilder, care l-a introdus în cartea sa "Noi concepte în sistemele tehnice de tranzactionare" pentru a determina obiectiv dacã o piatã urmeazã un trend sau nu.

Miscarea directionalã se poate defini ca fiind portiunea din intervalul de variatie din perioada de observatie curentã care este în afara intervalului din perioada precedentã.

DMI se compune din patru linii:

  • + DM - care mãsoarã miscarea crescãtoare;
  • - DM - care mãsoarã miscarea descrescãtoare;
  • DX - care mãsoarã intensitatea tendintei;
  • ADX - o variantã mai linã a liniei DX.

Pasii pentru realizarea acestui grafic sunt:

1. Identificarea miscãrii directionale (DM) prin compararea intervalului dintre minima si maxima perioadei curente si al perioadei anterioare. DM reprezintã cea mai mare parte a intervalului din perioada curentã ce ramâne în afara intervalului din perioada precedentã. Sunt patru tipuri de DM. DM este intotdeauna un numãr pozitiv (iar +DM si –DM se referã doar la miscarea peste sau sub intervalul precedent).

2. Identificarea intervalului real (true range – TR) al pietei analizate, care este întotdeauna un numãr pozitiv, fiind cel mai mare dintre urmãtoarele trei: diferenta dintre maxima curentã si minima curentã, cea dintre maxima curentã si ultimul pret al perioadei precedente si cea dintre minima curentã si ultimul pret al perioadei precedente.

3. Calculul indicatorilor directionali zilnici (+DI si –DI). Ei permit compararea diferitelor piete prin exprimarea miscãrii directionale ca procentaj din intervalul real. Fiecare DI este un numãr pozitiv (+DI = +DM / TR ; -DI = -DM/TR)

4. Calculul liniilor directionale fine (+DI si –DI) cu ajutorul mediilor mobile. Relatia dintre linia pozitivã si cea negativã identificã trendul. Când +DI este deasupra, trendul este crescãtor, iar când –DI este mai mare, aratã un trend descrescãtor. Intersectiile dintre linii dau semnale de tranzactionare.

5. Calcularea indicelui directional (DX) care mãsoarã diferenta dintre liniile directionale +DI si –DI, ca raport procentual între diferenta si suma celor douã valori.

6. Calcularea indicelui directional mediu (ADX) care aratã dacã o tendintã meritã urmaritã. Se calculeazã ca medie mobilã a lui DX. Când o tendintã se manifestã evident, diferenta dintre cele douã valori creste si la fel si ADX. ADX scade când o tendintã se inverseazã sau când pretul formeazã un interval. O metodã de urmãrire a trendului se foloseste cu mai mult succes în cazul unui ADX crescãtor.

Interpretare Directional Movement Index (DMI)

Determinarea fazei unei piete – dacã urmeazã sau nu o tendintã

O linie ADX în crestere si situatã deasupra unei valori prestabilite (20 sau 30) indicã o piatã care urmeazã o tendintã, în timp ce o linie ADX în scãdere indicã o piatã care nu urmeazã nici o tendintã bine definitã.

Identificarea directiei trendului

Daca linia +DM este deasupra liniei –DM atunci tendinta este crescãtoare, iar dacã linia –DM este deasupra liniei +DM atunci tendinta este descrescãtoare.

Compararea tendintelor în diferite instrumente

Valori mai mari ale indicatorilor DX si ADX pentru un anumit instrument comparate cu valori mai mici ale acestor indicatori pentru un alt instrument indicã faptul cã primul instrument urmeazã o tendintã mai puternicã decât cel de-al doilea.

Indicarea semnalelor de cumpãrare si de vânzare

Semnalele de cumpãrare si de vânzare sunt generate de dreptele +DM si –DM. Dacã linia +DM intersecteazã de dedesubt linia –DM acesta este un semnal de cumpãrare. Un semnal de vânzare are loc atunci când linia –DM intersecteazã de deasupra linia +DM. Aceste semnale sunt mai de încredere dacã linia ADX indica o piatã care urmeazã o anumitã tendintã.

 


Tranzactiile cu instrumente financiare presupun riscuri specifice, incluzand, fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Pentru instrumentele financiare denominate in alta moneda decat cea a statului de rezidenta a investitorului, randamentul poate creste sau scadea in functie de fluctuatiile monedei. Performantele anterioare nu reprezinta un indicator fiabil al performantei viitoare.

S.S.I.F. TradeVille S.A. faciliteaza accesul la servicii de investitii financiare in legatura cu contracte pentru diferente (CFD), fiind Introducing Broker pentru brokerul pentru CFD-uri: IG Europe GmbH. CFD-urile sunt instrumente complexe si au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor.

S.S.I.F. TradeVille S.A., Calea Vitan nr. 6A, Bl. B, Tronson B, et. 3, sector 3, Bucuresti, Romania, cod postal: 031296, tel: +40 21 318 75 55, fax: +40 21 318 75 57 / +40 21 318 75 26, Autorizata prin Decizia CNVM nr. 2225/15.07.2003. Agentie Brasov, Str. Iuliu Maniu nr.47, etj 3, camera 317, Brasov, Romania.

Email: helpdesk@tradeville.eu
Tel: 021 318 7555 (L - V: 9:00 - 18:00)
Live Help

Nume si prenume
(*)
Email
(*)
Telefon
(*)
Sunt interesat
(*)

(*) Toate campurile sunt obligatorii. Date cu caracter personal (detalii)