Average true range (ATR)

Average True Range (ATR) este un indicator de analiza tehnica care masoara volatilitatea unui instrument financiar, nu masoara directia miscarii care va urma. Acest indicator a fost proiectat in anii '70 de catre J. Welles Wilder si facut public prima data in cartea sa numita "New Concepts in Technical Trading Systems".

Modul de calcul Average True Range (ATR)

Se calculeaza True Range (marimea miscarii pretului pe perioada analizata), aceasta fiind maximul dintre:
- distanta dintre maximul perioadei curente si minimul perioadei curente
- distanta dintre inchiderea perioadei anterioare si maximul perioadei curente
- distanta dintre inchiderea perioadei anterioare si minimul perioadei curente
Urmatorul pas este calcularea mediei lor pe perioada dorita, rezultand astfel ATR.

Este important de inteles ca acest mod de calcul arata volatilitatea ca nivel absolut si nu este foarte bun pentru a compara instrumente ale caror preturi difera foarte mult. De exemplu o actiune cu pretul de 3 lei va avea un ATR mult mai mic decat o actiune cu pretul de 30 de lei daca se va folosi aceasta formula simpla. Pentru a face nivelele comparabile modul de calcul trebuie schimbat in procente. In functie de rezultatul dorit, poate fi folosita formula simpla cand se doreste gasirea volatilitatii unui singur instrument sau o formula procentuala cand se compara mai multe instrumente intre ele.

Imaginea de mai jos este un exemplu cu volatilitatea SIF1. Aceasta era de aproximativ 0.04 RON/zi la inceputul lunii iulie 2009. Este volatilitatea absoluta care ne arata in mod simplu media marimii miscarii pretului, cu alte cuvinte intr-o zi putem sa ne asteptam la o miscare de 0.04 RON pe SIF1 la aceasta data.

Average true range (ATR)

Concluzii:
Un ATR scazut indica volatilitate mica, prevestind o posibila explozie (pozitiva sau negativa) a pretului.Un ATR in crestere indica formarea unui trend. O valoare ridicata a ATR indica o volatilitate crescuta, fiind probabila o plafonare a pretului. Este util pentru construirea valorilor de tip trailing – stop.


Tranzactiile cu instrumente financiare presupun riscuri specifice, incluzand, fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Pentru instrumentele financiare denominate in alta moneda decat cea a statului de rezidenta a investitorului, randamentul poate creste sau scadea in functie de fluctuatiile monedei. Performantele anterioare nu reprezinta un indicator fiabil al performantei viitoare.

S.S.I.F. TradeVille S.A. faciliteaza accesul la servicii de investitii financiare in legatura cu contracte pentru diferente (CFD), fiind Introducing Broker pentru brokerul pentru CFD-uri: IG Europe GmbH. CFD-urile sunt instrumente complexe si au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor.

S.S.I.F. TradeVille S.A., Calea Vitan nr. 6A, Bl. B, Tronson B, et. 3, sector 3, Bucuresti, Romania, cod postal: 031296, tel: +40 21 318 75 55, fax: +40 21 318 75 57 / +40 21 318 75 26, Autorizata prin Decizia CNVM nr. 2225/15.07.2003. Agentie Brasov, Str. Iuliu Maniu nr.47, etj 3, camera 317, Brasov, Romania.

Email: helpdesk@tradeville.eu
Tel: 021 318 7555 (L - V: 9:00 - 18:00)
Live Help

Nume si prenume
(*)
Email
(*)
Telefon
(*)
Sunt interesat
(*)

(*) Toate campurile sunt obligatorii. Date cu caracter personal (detalii)