Testare semnale MACD

Indicatorul MACD este foarte popular printre cei care incearca sa foloseasca analiza tehnica pentru a tranzactiona, dar este MACD cu adevarat folositor? Pentru a vedea acest lucru se pot testa modalitatile de folosire a acestui indicator. Cea mai des uzitata metoda a acestui indicator fiind intersectia lui cu linia de semnal.

Vom face cateva teste in care ne propunem sa aflam un singur lucru: sunt semnalele de cumparare date de MACD prin trecerea lui peste linia de semnal mai bune decat semnale alese la intamplare? Raspunsul la aceasta intrebare va putea fi considerat unul obiectiv in ceea ce priveste validitatea si/sau utilitatea semnalelor date de MACD, in primul rand pentru ca daca luarea unui semnal MACD are mai multe sanse de reusita decat luarea unui semnal la intamplare inseamna ca semnalul dat de MACD este util; in al doilea rand semnalele luate la intamplare elimina tendinta pietei (bullish sau bearsh) pentru ca este evident ca daca vom lua semnale de cumparare la intamplare intr-o piata care creste (bullish) procentul tranzactilor castigatoare va fi mai mare decat procentul tranzactiilor pierzatoare numai pentru ca piata este in crestere si la fel se va intampla si cu MACD eliminandu-se astfel tendinta pietei din rezultatul final…cel putin teoretic.

Obiectul testelor il constituie actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti insa a nu se confunda acest test cu o strategie de tranzactionare pentru ca nu acesta este scopul lui, scopul lui este de a vedea daca semnalele MACD ar pot fi mai utile intr-o strategie de tranzactionare decat un joc de noroc. Astfel singura statistica care ne intereseaza sa o aflam din acest test este numarul tranzactiilor castigatoare obtinute ca urmare a semnalelor date de MACD prin comparatie cu semnale alese de program la intamplare.

In ambele sisteme se va iesi din piata pe rand dupa un numar de zile. Astfel vom face un test in care iesirea va fi la o zi (bara) dupa semnalul de intrare dat de MACD respectiv semnalul luat la intamplare, un alt test la care vom stabili iesirea la doua zile dupa semnal s.a.m.d. Vom raspunde obiectiv la intrebarea: azi MACD a trecut peste media lui mobila si conform descrierii lui de catre Gerald Appel acest lucru este un semnal de cumparare deci ce sanse sunt ca pretul sa fie mai mare in ziua urmatoare? Dar peste doua, trei sau 5 zile? Sunt sansele mai mari decat daca am alege o alta zi in care sa cumparam „dand cu banul”?

Dupa cum am precizat in acest caz ne intereseaza un singur lucru si anume procentul tranzactiilor castigatoare, nu sunt importante alte statistici ale testului si de aceea nu le vom preciza aici.
Rezultatele testelor se afla in tabelul de mai jos si sunt explicate in continuare.
Testare MACD BVB

Dupa cum se vede in cifrele din tabelul de mai sus semnalele date de MACD au obtinut un procent mai mare de tranzactii castigatoare decat o strategie „coin toss” (de dat cu banul) indiferent daca am fi ales iesirea dupa 1, 2, 3 sau 5 bare pe piata BVB. Rezultatul este destul de surprinzator. Pentru a vedea daca rezultatul nu se datoreaza unor conditii aparte existente pe bursa romaneasca datorita faptului ca este o piata emergenta cu un comportament diferit de o piata matura, vom repeta acelasi test pe piata americana si anume pe actiunile care compun indicele Nasdaq 100.
Testare MACD BVB

Rezultatele obtinute pe piata americana nu mai arata acelasi usor avantaj al indicatorului cu alte cuvinte fie ca utilizati semnalul dat de MACD fie o moneda invartita in aer cu strategia cap-cumpar azi pajura mai astept este acelasi lucru.

Deci, sunt semnalele de cumparare date de trecerea MACD peste linia de semnal mai bune decat o strategie aleatoare? Raspunsul spre care tind rezulatatele testelor este NU. Cu alte cuvinte folosirea semnalelor de cumparare cand MACD trece peste linia de semnal nu vor fi mai profitabile pe termen lung decat daca ati da cu banul pentru a alege intrarea in piata.
Oricum utilizarea MACD nu se rezuma la aceste semnale, indicatorul avand numeroase alte moduri de utilizare care pot oferi indicatii pretioase cu privire la pretul instrumentului pe care este calculat.


Tranzactiile cu instrumente financiare presupun riscuri specifice, incluzand, fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Pentru instrumentele financiare denominate in alta moneda decat cea a statului de rezidenta a investitorului, randamentul poate creste sau scadea in functie de fluctuatiile monedei. Performantele anterioare nu reprezinta un indicator fiabil al performantei viitoare.

S.S.I.F. TradeVille S.A. este Introducing Broker pentru brokerul de CFD-uri: IG Europe GmbH. CFD-urile sunt instrumente complexe și au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți modul în care funcționează CFDurile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

S.S.I.F. TradeVille S.A., Calea Vitan nr. 6A, Bl. B, Tronson B, et. 3, sector 3, Bucuresti, Romania, cod postal: 031296, tel: +40 21 318 75 55, fax: +40 21 318 75 57 / +40 21 318 75 26, Autorizata prin Decizia CNVM nr. 2225/15.07.2003. Agentie Brasov, Str. Iuliu Maniu nr.47, etj 3, camera 317, Brasov, Romania.

Email: [email protected]
Tel: 021 318 7555 (L - V: 9:00 - 18:00)
Live Help

Nume si prenume
(*)
Email
(*)
Telefon
(*)
Sunt interesat
(*)

(*) Toate campurile sunt obligatorii. Date cu caracter personal (detalii)