Sectorul IT romanesc la BVB

Data: 07/10/2015

 

In aprecierile la nivel sectorial, vom porni de la cateva ipoteze de baza. Astfel, economia americana isi va continua traiectoria ascendenta, iar Rezerva Federala (Fed, banca centrala a SUA) va incepe sa ridice rata dobanzii de referinta de la nivelul actual de 0-0.25%. Astfel, ne asteptam ca aceasta sa atinga 0.5-0.75% la finalul anului (pe baza estimarilor oficiale ale Fed) ceea ce, in mod normal, ar trebui sa conduca la cresterea costurilor de finantare la nivel global. In paralel, economiile celor mai importante tari vest-europene ar trebui sa treaca printr-o perioada buna relativ la performantele lor din ultimele trimestre. Este un tablou de piata care favorizeaza companiile ciclice, din sectoare precum imobiliare, constructii, financiar sau bunuri de consum discretionare.


Pentru Romania, premisele macroeconomice sunt favorabile. Productia industriala isi consolideaza tendinta ascendenta a ultimelor luni (4.12% anualizat in aprilie dupa 2.74% in martie), iar deficitul de cont curent este redus (in scadere cu 92% in primele 4 luni ale lui 2015 fata de perioada similara din 2014). In plus, exporturile ar trebui sa beneficieze de revirimentul zonei euro, principalul nostru partener comercial. Exista, ce-i drept, si unele semne de ingrijorare legate de o relaxare fiscala preconizata de guvern (acest lucru poate stimula consumul, insa va avea un efect negativ in privinta deficitului bugetar), iar pe termen scurt situatiile din Grecia si China pot genera volatilitate in pietele financiare.

Dupa o reducere consistenta a ratei dobanzii de referinta (in prezent 1.75%), BNR a semnalizat recent ca nu va continua ciclul de relaxare monetara inceput in 2013. In acest context, incep sa fie favorizate asa-numitele companii „growth”, cele care impresioneaza mai mult prin cresterea capitalurilor decat prin randamentul dividendelor.


Ca atare, consideram ca la nivelul Romaniei companiile din sectorul de tehnologie si telecomunicatii (IT&C) ar trebui sa se afle intr-o conjunctura favorabila. In principiu, ar trebui sa fie la inaltime acele companii care s-au adaptat la noile trenduri atat din zona de hardware, cat si de software, respectiv acei jucatori care fac pasi importanti in inovare. Din pacate, optiunile autohtone prezente la BVB nu sunt tocmai variate. Din fericire, exista posibilitatea achizitionarii prin BVB a actiunilor unor companii de renume mondial care activeaza si in tara noastra (Apple, Google, Facebook, Microsoft, Intel si SAP).
 

Bittnet - singura companie IT romaneasca de la BVB

Singura companie romaneasca din sectorul IT&C listata la BVB (pe piata alternativa AeRO) este providerul de solutii si servicii IT Bittnet Systems S.A. (simbol BNET). Principalele surse de venituri ale companiei sunt reprezentate de cursurile cu specific IT (adresate in special profesionistilor) si livrarea si configurarea de componente de infrastructura IT folosind solutii oferite de companii cu renume precum Cisco, Microsoft, Dell, VMware sau HP.

In afara de succesul de pana acum pe aceste nise, principalul punct de atractie pentru actiunile BNET este reprezentat de dinamica estimata de companie pentru afacerile sale. Astfel, Bittnet preconizeaza o crestere medie anuala a cifrei de afaceri cu aproape 54% si a profitului net cu circa 85% pentru urmatorii 3 ani, ceea ce clasifica aceasta companie in tipologia „growth”. Bineinteles, multiplii companiei, calculati pornind de la datele financiare la 31.12.2014 si folosind preturile de inchidere din 9.07.2015, sunt si ei pe masura: P/E = 39.31, P/B = 9.53 si P/S = 1.01 (in fapt, acesta din urma este la un nivel rezonabil).

Facand abstactie de multiplii de piata ridicati (de altfel normali in astfel de cazuri), situatiile financiare ale companiei indica si unele riscuri care trebuie avute in vedere. Astfel, gradul de indatorare a companie este ridicat (D/A 77%), lucru care contribuie la o marja neta (raportul intre profitul net si vanzari) destul de mica, in speta 2.6% in 2014. Astfel, la un profit de 212k RON in 2014, rezultatul financiar a fost -100k RON. Chiar si in cazul echilibrarii acestei structuri, marja operationala este si ea una foarte redusa (in medie 4.34% in ultimii 3 ani), ceea ce inseamna ca business-ul va rezista foarte greu in perioadele de criza. Pe de alta parte, putem vedea imbunatatiri masive ale acestui indicator in conditiile unui reviriment economic ce creste cererea din partea companiilor pentru serviciile si solutiile tehnice oferite de firma.

Structura actionariatului este una destul de polarizata: 4 investitori controland peste 95% din capital, lucru care indica un free-float putin mai mic de 5% (lucru de obicei negativ pentru investitori). Un lucru pozitiv este dat de existenta a 2 investitori de portofoliu (dl. Razvan Capatina-Grosanu, cu 20.4% si Carpathia Capital cu 10%). Mai mult, ceilalti doi investitori sunt fondatorii si managerii companiei, fratii Logofatu Mihai si Cristian, cu cate 32.33% fiecare. Astfel, managerii companiei au cel mai mult de pierdut in cazul in care afacerile nu merg in directia scontata.

In fapt, acestia au semnat si un acord de ipoteca mobiliara pentru 2.5% din actiunile companiei, in cazul in care nu vor fi indeplinite anumite obiective de profit la finalul anilor 2015 si 2016.

Exista si un Consiliu Consultativ care sa asigure o si mai buna guvernanta corporativa a companiei (apreciem nivelul acesteia ca fiind unul foarte bun, mai ales pentru o companie listata pe un sistem alternativ). Conform companiei, din Consiliu fac parte 3 persoane cu o reputatie deosebita datorata bogatei lor experiente antreprenoriale si manageriale: dl. Sergiu Negut, dl. Andrei Pitis si dl. Dan Stefan. Fiecare dintre acestia au participat la formarea unor afaceri de succes si detin, in prezent, cate 0.81% din capitalul firmei. Atat ei, cat si cei doi manageri nu pot vinde actiunile detinute in primele 12 luni de la listare, daca nu se atinge o capitalizare de piata de cel putin 2 milioane de EUR.


Pentru a concluziona, prezenta Bittnet la cota AeRO, sistem alternativ operat de BVB, este de bun augur, iar momentul curent este unul pozitiv pentru aceste tipuri de companii. Speram ca si alti antreprenori din domeniu (si nu numai) sa le urmeze exemplul, avand convingerea ca acest lucru va fi nu doar in beneficiul investitorilor sau al pietei, ci si al antreprenorilor insisi.

(Surse de date: BVB, bittnet-systems.ro, BNR, Reuters,  INS, calcule proprii)

Înapoi la Articole bursiere


Conturi Demo Gratuite
Invata fara risc sa tranzactionezi
Demo Actiuni la BVB DEMO CFD

EDUCATIE

CURSURI
WEBINARII

VEZI CE FEL DE INVESTITOR ESTI

COMPLETEAZA CHESTIONARUL

Tranzactiile cu instrumente financiare presupun riscuri specifice, incluzand, fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Pentru instrumentele financiare denominate in alta moneda decat cea a statului de rezidenta a investitorului, randamentul poate creste sau scadea in functie de fluctuatiile monedei. Performantele anterioare nu reprezinta un indicator fiabil al performantei viitoare.

S.S.I.F. TradeVille S.A. este Introducing Broker pentru brokerul de CFD-uri: IG Europe GmbH. CFD-urile sunt instrumente complexe și au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți modul în care funcționează CFDurile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

S.S.I.F. TradeVille S.A., Calea Vitan nr. 6A, Bl. B, Tronson B, et. 3, sector 3, Bucuresti, Romania, cod postal: 031296, tel: +40 21 318 75 55, fax: +40 21 318 75 57 / +40 21 318 75 26, Autorizata prin Decizia CNVM nr. 2225/15.07.2003. Agentie Brasov, Str. Iuliu Maniu nr.47, etj 3, camera 317, Brasov, Romania.

Email: [email protected]
Tel: 021 318 7555 (L - V: 9:00 - 18:00)
Live Help

Nume si prenume
(*)
Email
(*)
Telefon
(*)
Sunt interesat
(*)

(*) Toate campurile sunt obligatorii. Date cu caracter personal (detalii)