Randamentul investiţiei în Facebook: de cel puţin zece ori dobânda bancară

Data: 09/03/2014

Ofertele băncilor comerciale pentru variantele de economisire devin din ce în ce mai puțin atractive după ce BNR a redus, în ședința din 4 august, dobânda cheie de la 3,5% pe an, la 3,25% pe an. Alternativă a acestei soluții de păstrare a banilor devine investiția în companii listate care au oferit investitorilor randamente chiar și de 10 ori mai mari față de dobânda unui depozit. Facebook este un astfel de exemplu.

Investitorii români au la dispoziție tot mai multe alternative la arhicunoscutul cont de economii, alternative cu randamente de până la 10 ori mai mari decât dobândă oferită de bănci. Acțiuni ale marilor companii internaționale, la care și românii au acces, au adus investitorilor beneficii financiare de luat în calcul, dar și avantajul unui portofoliu diversificat, deci mai puțin riscant.

Spre exemplu, anul 2013 și prima parte a anului 2014 au adus oportunități noi, mai ales în sectorul energetic. Însă, pentru mai multă siguranță, un portofoliu de acțiuni trebuie diversificat, astfel încât banii investiți să ofere o expunere pe sectoare diferite de piață. Opțiunea cea mai la îndemână ar fi plasarea unei părți din bani în acțiuni internaționale. Expunerea pe companii globale poate fi realizată în mai multe moduri, dar ele nu oferă câștiguri egale. Profitul adus de o companie este influențat de evoluția monedei  în care tranzactionezi instrumentul financiar față de cea a pieței pe care este listată acțiunea și de gradul de risc pe care ești dispus să ți-l asumi.

Pentru a investi în acțiunile celei mai mari rețele de socializare, Facebook, există mai multe variante: tranzacție la BVB sau la bursa-mamă și achiziția unui instrument derivat cu activ suport acțiunea respectivă. 

În primul caz, la Bursa de Valori București, poți cumpăra acțiuni Facebook, cotația fiind dată de prețul în dolari, convertit în moneda locală. Astfel, la 100 de acțiuni cumpărate la începutul anului, ai fi avut un profit de 41%, dacă ai fi lichidat poziția pe 22 august, când un titlu Facebook era cotat la 259 lei.

În schimb, dacă ești genul de investitor care iubește riscurile, ai opțiunea de a cumpăra un instrument derivat, de tipul CFD. Instrumentele derivate nu implică deținerea acțiunii, ci doar îţi permite să pariezi pe evoluția pozitivă sau negativă a prețului acesteia.

În cazul unui CFD, depui doar o parte din prețul unei acțiuni sub formă de marjă. De exemplu, la începutul anului, pentru a avea o expunere echivalentă a 100 de acțiuni Facebook, în loc de 5498 dolari necesari pentru cumpărarea titlurilor, ar fi trebuit să ai în cont doar 12% din această sumă, mai exact 659,76 dolari, sub formă de marjă. Randamentul unei astfel de investiții ar fi fost de 1008% în data de 22 august, când Facebook se tranzacționa la 74,41 dolari, profit raportat la marja depusă plus costurile de tranzacționare.

Instrumentul derivat cu marjă de 12% aduce un randament mai atrăgător în comparație cu alternativa de a deține efectiv acțiunea Facebook în portofoliu, datorită efectului de levier, care amplifică în aceeași măsură și pierderile, nu doar profiturile. Astfel, este recomandat să afli, mai întâi, profilul tău investițional și, apoi, să participi la un curs privind tranzacționarea instrumentelor derivate. Află detalii despre modalităţile în care poţi tranzacţiona prin Tradeville accesând linkul acesta.

Înapoi la Articole bursiere


Conturi Demo Gratuite
Invata fara risc sa tranzactionezi
Demo Actiuni la BVB DEMO CFD

EDUCATIE

CURSURI
WEBINARII

VEZI CE FEL DE INVESTITOR ESTI

COMPLETEAZA CHESTIONARUL

Tranzactiile cu instrumente financiare presupun riscuri specifice, incluzand, fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Pentru instrumentele financiare denominate in alta moneda decat cea a statului de rezidenta a investitorului, randamentul poate creste sau scadea in functie de fluctuatiile monedei. Performantele anterioare nu reprezinta un indicator fiabil al performantei viitoare.

S.S.I.F. TradeVille S.A. este Introducing Broker pentru brokerul de CFD-uri: IG Europe GmbH. CFD-urile sunt instrumente complexe și au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți modul în care funcționează CFDurile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

S.S.I.F. TradeVille S.A., Calea Vitan nr. 6A, Bl. B, Tronson B, et. 3, sector 3, Bucuresti, Romania, cod postal: 031296, tel: +40 21 318 75 55, fax: +40 21 318 75 57 / +40 21 318 75 26, Autorizata prin Decizia CNVM nr. 2225/15.07.2003. Agentie Brasov, Str. Iuliu Maniu nr.47, etj 3, camera 317, Brasov, Romania.

Email: [email protected]
Tel: 021 318 7555 (L - V: 9:00 - 18:00)
Live Help

Nume si prenume
(*)
Email
(*)
Telefon
(*)
Sunt interesat
(*)

(*) Toate campurile sunt obligatorii. Date cu caracter personal (detalii)