Cum poate profita un investitor la bursă de pe urma îmbătrânirii populaţiei

Data: 08/21/2014

Atunci când decid să facă plasamente pe bursă, investitorii trebuie să ţină cont de schimbările dintr-un anumit sector de activitate. Decizia luată astfel ar putea fi mai înţeleaptă decât dacă se analizează fiecare companie în parte dintr-un  anumit sector. Este cazul industriei farmaceutice unde profiturile pot fi în creştere, ca urmare a îmbătrânirii populaţiie.

Când ceva se schimbă în ecosistemul unui anumit sector de activitate, pot apărea situaţii în care efectul schimbărilor este semnificativ mai mare decât efectul competiţiei din interiorul sistemului. Astfel, la acel moment, din punct de vedere investiţional este mai importantă identificarea schimbărilor generale sectoriale decât analiza financiară individuală a fiecărei companii in parte. Această teorie este în momentul de faţă perfect aplicabilă sectorului de producţie al medicamentelor generice.

Inventatorul unui medicament nou beneficiază de o perioadă de 12 ani de monopol: doar el poate să producă şi să vândă medicamentul respectiv. După acei 12 ani, orice alt producător poate să fabrice şi să vândă, sub o altă denumire, respectivul produs. De exemplu, la farmacie nu cumperi aspirină, ci acid acetilsalicilic.

Cine este cel mai mare cumpărător de medicamente? Nu populaţia individuală, aşa cum te-ai fi aşteptat, ci statul este cel mai mare client al companiilor farmaceutice, indiferent că este România sau SUA. În prezent statul se confruntă cu problema îmbătrânirii populaţiei, iar factura pentru medicamente şi pensii creşte pe zi ce trece. Evident că suplimentarea taxelor este o soluţie, însă persoana din postura de autoritate guvernamentală care hotărăşte acest lucru îşi semnează practic ieşirea din funcţie în următorul ciclu electoral. Astfel că se recurge la soluţia de limitare a cheltuielilor asumate de stat prin creşterea numărului de medicamente generice acceptate la decontare în detrimentul celorlalte.

Evoluţia cifrei de afaceri a acestui sector poate fi foarte bine aproximată dacă analizezi la tendinţa viitoare a gradului de îmbătrânire a populaţiei, care este în creştere. Dar din punct de vedere al scalabilităţii, în acest sector se constată o uşoară extindere pe orizontală. Producerea de medicamente generice nu presupune costuri de cercetare-dezvoltare, iar piaţa de distribuţie este certă şi previzibilă în viitor.

Dacă îţi asumi premisele de mai sus, nu mai rămâne decât identificarea liderilor de piaţă din punct de vedere al cifrei de afaceri pe care i-ai putea lua în considerare la construirea unui portofoliu. Principalii jucători sunt Teva Pharmaceuticals (simbol TEVA), Mylan Inc (MYL), Abbott Laboratories (ABT), iar dintre companiile românești care corespunde acestui profil merită atenție Antibiotice Iași (ATB). Pentru detalii despre investiția în producătorii de medicamente străini sau români solicită detalii aici.

Înapoi la Articole bursiere


Conturi Demo Gratuite
Invata fara risc sa tranzactionezi
Demo Actiuni la BVB DEMO CFD

EDUCATIE

CURSURI
WEBINARII

VEZI CE FEL DE INVESTITOR ESTI

COMPLETEAZA CHESTIONARUL

Tranzactiile cu instrumente financiare presupun riscuri specifice, incluzand, fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Pentru instrumentele financiare denominate in alta moneda decat cea a statului de rezidenta a investitorului, randamentul poate creste sau scadea in functie de fluctuatiile monedei. Performantele anterioare nu reprezinta un indicator fiabil al performantei viitoare.

S.S.I.F. TradeVille S.A. este Introducing Broker pentru brokerul de CFD-uri: IG Europe GmbH. CFD-urile sunt instrumente complexe și au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți modul în care funcționează CFDurile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

S.S.I.F. TradeVille S.A., Calea Vitan nr. 6A, Bl. B, Tronson B, et. 3, sector 3, Bucuresti, Romania, cod postal: 031296, tel: +40 21 318 75 55, fax: +40 21 318 75 57 / +40 21 318 75 26, Autorizata prin Decizia CNVM nr. 2225/15.07.2003. Agentie Brasov, Str. Iuliu Maniu nr.47, etj 3, camera 317, Brasov, Romania.

Email: [email protected]
Tel: 021 318 7555 (L - V: 9:00 - 18:00)
Live Help

Nume si prenume
(*)
Email
(*)
Telefon
(*)
Sunt interesat
(*)

(*) Toate campurile sunt obligatorii. Date cu caracter personal (detalii)