Analiza verticală și orizontală a situațiilor financiare

Data: 08/28/2014

Două dintre tipurile de analize care se pot face pe baza situațiilor financiare și care sunt ușor de utilizat chiar și de către cei care nu sunt specialiști în domeniul financiar sunt: analiza verticală și analiza orizontală, potrivit Contzilla.ro.

Analiza verticală este o analiză “proporțională” a situațiilor financiare sau altfel spus, fiecare element din situații este exprimat ca procent dintr-un total: elementele de activ  /pasiv ca procent din total activ, respectiv pasiv,  cheltuielile și veniturile ca procent din total cheltuieli, respectiv venituri.

O interpretare statică, la un anumit moment, oferă informații cu privire la elementele cele mai semnificative din structura situațiilor. Se pot identifica acele elemente cu o pondere mai mare în situațiile financiare, asupra cărora se poate canaliza atenția conducerii entității.

Cel de-al doilea tip de analiză, analiza orizontală, este denumită și analiza de trend datorită faptului că reprezintă o comparație în timp a informației financiare, de-a lungul a mai multe perioade de raportare, în care cifrele perioadei de bază sunt considerate 100%.

Pentru a fi eficientă, această analiză trebuie să țină cont de faptul că informația financiară trebuie agregată conform acelorași criterii, de la o perioadă la alta, altfel se obțin informații denaturate.

În plus, este importantă alegerea perioadei cu care se efectuează comparația: dacă se alege ca perioadă de raportare o perioadă cu rezultate slabe, prin comparație, celelalte perioade vor avea rezultate foarte bune. Astfel rezulatul analizei poate fi ușor manipulat.

Pe site-ul Contzilla.ro poți citi și câteva exemple concrete cu privire la modul cum se efectuează această analiză.

Înapoi la Articole bursiere


Conturi Demo Gratuite
Invata fara risc sa tranzactionezi
Demo Actiuni la BVB DEMO CFD

EDUCATIE

CURSURI
WEBINARII

VEZI CE FEL DE INVESTITOR ESTI

COMPLETEAZA CHESTIONARUL

Tranzactiile cu instrumente financiare presupun riscuri specifice, incluzand, fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Pentru instrumentele financiare denominate in alta moneda decat cea a statului de rezidenta a investitorului, randamentul poate creste sau scadea in functie de fluctuatiile monedei. Performantele anterioare nu reprezinta un indicator fiabil al performantei viitoare.

S.S.I.F. TradeVille S.A. este Introducing Broker pentru brokerul de CFD-uri: IG Europe GmbH. CFD-urile sunt instrumente complexe și au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți modul în care funcționează CFDurile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

S.S.I.F. TradeVille S.A., Calea Vitan nr. 6A, Bl. B, Tronson B, et. 3, sector 3, Bucuresti, Romania, cod postal: 031296, tel: +40 21 318 75 55, fax: +40 21 318 75 57 / +40 21 318 75 26, Autorizata prin Decizia CNVM nr. 2225/15.07.2003. Agentie Brasov, Str. Iuliu Maniu nr.47, etj 3, camera 317, Brasov, Romania.

Email: [email protected]
Tel: 021 318 7555 (L - V: 9:00 - 18:00)
Live Help

Nume si prenume
(*)
Email
(*)
Telefon
(*)
Sunt interesat
(*)

(*) Toate campurile sunt obligatorii. Date cu caracter personal (detalii)