Amortizarea contabilă și fiscală a mijloacelor fixe

Data: 09/16/2014

De multe ori antreprenorii se întreabă care este diferența dintre amortizarea fiscală și cea contabilă și cum se înregistrează fiecare, potrivit Contzilla.ro.

Pentru început vom prezenta cele două definiții ale imobilizărilor. Astfel, din punct de vedere contabil , activele imobilizate sunt active generatoare de beneficii economice viitoare și deținute pe o perioadă mai mare de un an, adică sunt acele active destinate utilizării pe o bază continuă, pe o perioadă mai mare de un an, în scopul desfășurării activităților entității. Beneficiile economice viitoare la care face referire definiția reprezintă potențialul de a contribui, direct sau indirect, la fluxul de numerar sau de echivalente de numerar către entitate.

Din punct de vedere fiscal, mijlocul fix amortizabil este orice imobilizare corporală care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

a) este deținut și utilizat în producția, livrarea de bunuri sau în prestarea de servicii, pentru a fi închiriat terților sau în scopuri administrative;

b) are o valoare fiscală mai mare decât limita stabilită prin hotărâre a Guvernului, la data intrării în patrimoniul contribuabilului. În prezent această valoare este de 2.500 lei.

c) are o durată normală de utilizare mai mare de un an.

Prin urmare, din punct de vedere fiscal, apare o restricție suplimentară reprezentată de pragul de 2.500 lei.

Conform cu cele două definiții o entitate poate avea două registre de mijloace fixe: unul contabil și unul fiscal.  Primul servește pentru a calcula amortizarea contabilă , conform legislației contabile (Ordinul 3055/2009 ) . Amortizarea contabilă este cea care apare în balanța de verificare.

Registrul fiscal este registrul pe baza căruia se calculează amortizarea fiscală, conform precizărilor din Codul fiscal. Amortizarea calculată astfel nu se înregistrează nicăieri, ea este utilizată doar la calculul impozitului pe profit.

Citește aici mai multe detalii despre amortizarea contabilă și fiscală.

Înapoi la Articole bursiere


Conturi Demo Gratuite
Invata fara risc sa tranzactionezi
Demo Actiuni la BVB DEMO CFD

EDUCATIE

CURSURI
WEBINARII

VEZI CE FEL DE INVESTITOR ESTI

COMPLETEAZA CHESTIONARUL

Tranzactiile cu instrumente financiare presupun riscuri specifice, incluzand, fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Pentru instrumentele financiare denominate in alta moneda decat cea a statului de rezidenta a investitorului, randamentul poate creste sau scadea in functie de fluctuatiile monedei. Performantele anterioare nu reprezinta un indicator fiabil al performantei viitoare.

S.S.I.F. TradeVille S.A. este Introducing Broker pentru brokerul de CFD-uri: IG Europe GmbH. CFD-urile sunt instrumente complexe și au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți modul în care funcționează CFDurile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

S.S.I.F. TradeVille S.A., Calea Vitan nr. 6A, Bl. B, Tronson B, et. 3, sector 3, Bucuresti, Romania, cod postal: 031296, tel: +40 21 318 75 55, fax: +40 21 318 75 57 / +40 21 318 75 26, Autorizata prin Decizia CNVM nr. 2225/15.07.2003. Agentie Brasov, Str. Iuliu Maniu nr.47, etj 3, camera 317, Brasov, Romania.

Email: [email protected]
Tel: 021 318 7555 (L - V: 9:00 - 18:00)
Live Help

Nume si prenume
(*)
Email
(*)
Telefon
(*)
Sunt interesat
(*)

(*) Toate campurile sunt obligatorii. Date cu caracter personal (detalii)